Domowe kluski / makaron

1 porcja około: 106 kcal, 3,5g białka, 1,2g tłuszczu, 21g węglowodanów
Przepis o obniżonej zawartości glutenu.

Składniki na 10 porcji:

  • 1 kubek dobrej mąki pszennej BIO (z zielonym liściem)
  • 0,5 kubka mąki jaglanej
  • szczypta soli
  • 1 surowe jajko
  • 0,5 wody lekko ciepłej

Przygotowanie:

  1. Obie mąki wysypuję na środek stolnicy i mieszam je ze sobą. Robię niby gniazdko i do środa wbijam jajko. Teraz dodaje sól i powoli wodę. Wszystko dokładnie mieszam nożem. Wyrabiam ciasto rękami, podsypując je cały czas mąką.
  2. Dzielę ciasto na dwie części, tą której nie wałkuję chowam w papierze pergaminowym (można też użyć ściereczki). Wałkuję ciasto, cały czas dodając mąki.
  3. Placek dzielę na paski około 5-6 cm, które następnie znowu kroję w kluseczki.
  4. Lekko rozgarniam kluski, dbając o to, żeby się nie posklejały. Pozostawiam do wyschnięcia koło kaloryfera. Część gotuje, a drugą część chowam do słoika na później.

Wskazówki:

  • Jeżeli chcesz zrobić więcej klusków i schować je na później, dobrze jest je porządnie wysuszyć, aby maksymalnie pozbyć się wody. Tak wysuszone kluski zamykamy szczelnie w szklanym słoiku.
  • W tym przepisie ograniczyłam ilość glutenu dodając mąkę jaglaną. Kiedyś mąki nie zawierały takiej ilości glutenu co teraz.

Smacznego Poradalnia