Domowe kluski / makaron
1 porcja około: 106 kcal, 3,5g białka, 1,2g tłuszczu, 21g węglowodanów
Przepis o obniżonej zawartości glutenu.
Składniki na 10 porcji:
- 1 kubek dobrej mąki pszennej BIO (z zielonym liściem)
- 0,5 kubka mąki jaglanej
- szczypta soli
- 1 surowe jajko
- 0,5 wody lekko ciepłej

Przygotowanie:
- Obie mąki wysypuję na środek stolnicy i mieszam je ze sobą. Robię niby gniazdko i do środa wbijam jajko. Teraz dodaje sól i powoli wodę. Wszystko dokładnie mieszam nożem. Wyrabiam ciasto rękami, podsypując je cały czas mąką.
- Dzielę ciasto na dwie części, tą której nie wałkuję chowam w papierze pergaminowym (można też użyć ściereczki). Wałkuję ciasto, cały czas dodając mąki.
- Placek dzielę na paski około 5-6 cm, które następnie znowu kroję w kluseczki.
- Lekko rozgarniam kluski, dbając o to, żeby się nie posklejały. Pozostawiam do wyschnięcia koło kaloryfera. Część gotuje, a drugą część chowam do słoika na później.
Wskazówki:
- Jeżeli chcesz zrobić więcej klusków i schować je na później, dobrze jest je porządnie wysuszyć, aby maksymalnie pozbyć się wody. Tak wysuszone kluski zamykamy szczelnie w szklanym słoiku.
- W tym przepisie ograniczyłam ilość glutenu dodając mąkę jaglaną. Kiedyś mąki nie zawierały takiej ilości glutenu co teraz.
Smacznego Poradalnia
