1 porcja około: 127kcal, 5g białka, 8g tłuszczu, 9g węglowodanów

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Składniki na 10 porcji: ​

  • 2 ugotowane marchewki
  • 3 ugotowane pietruszki
  • 1/4 ugotowanego selera
  • 1/3 cebuli
  • 1 jabłko
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 słoik konserwowego groszku zielonego
  • 4 ugotowane jajka
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól i dużo pieprzu

Przygotowanie

  1. Składniki kroimy w cienką kostkę, dodajemy majonez, musztardę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i smacznego.

Wskazówki

  • Można kupić specjalne sitko w sklepie z gospodarstwem domowym, wtedy przeciskamy przez nie warzywa i praca idzie znacznie szybciej.
  • Zamiast majonezu można dodać jogurt grecki.
  • Najczęściej taką sałatkę jarzynową robi się z warzyw z rosołu, ja proponuję gotować takie warzywa oddzielnie i krócej, wtedy sałatka warzywna będzie miała więcej witamin.

Smacznego Poradalnia  

dołącz do newslettera

Zapisz się na listę i otrzymaj 5% rabatu na ebooki

Baner zgody na pliki cookie od Real Cookie Banner