Czekoladowy budyń
jaglany z owocami i masłem orzechowym
1 porcja około: 546 kcal, 32g białka, 20g tłuszczu, 65g węglowodanów
Składniki na 1 porcję:
- ¾ ugotowanej kaszy jaglanej BIO
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- ½ garści mrożonych jagód
- ½ garści mrożonych truskawek
- 1 łyżka masła orzechowego
- 50 ml mleka bez laktozy

Przygotowanie:
- Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją.
- Rozpuszczamy czekoladę, miksujemy ją z ugotowaną kaszą i mlekiem.
- Tak zrobiony budyń wkładamy do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.
- Po wyjęciu z lodówki dodajemy masło orzechowe i mrożone owoce.
Wskazówki:
- Ja zawszę kaszę dobrze płuczę przed gotowaniem, potem jeszcze przelewam porządnie wrzątkiem, usuwam w ten sposób większość składników antyodżywczych tj. goitrogeny. Kaszę gotuję bez przykrycia, w tym czasie uchodzi reszta składników antyodżywczych, których tak bardzo boją się osoby chorujące na Hashimoto czy niedoczynność tarczycy.
- Konsystencję budyniu możesz regulować dodając więcej mleka.
DLA KOGO:
- dla każde kto chce się zdrowo odżywiać
- dla insulinoopornych
- dla osób z Hashimoto i niedoczynnością
- dla osób z Celiakią (trzeba sprawdzić, czy produkty są wolne od śladowych ilości glutenu, co niestety rzadko się zdarza, ale można próbować w sklepach specjalistycznych)
- dla osób z nietolerancją glutenu i laktozy
Smacznego Poradalnia.pl
