Czekoladowy budyń
jaglany z owocami i masłem orzechowym

1 porcja około: 546 kcal, 32g białka, 20g tłuszczu, 65g węglowodanów

Składniki na 1 porcję:

  • ¾ ugotowanej kaszy jaglanej BIO
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • ½ garści mrożonych jagód
  • ½ garści mrożonych truskawek
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 50 ml mleka bez laktozy

Przygotowanie:

  1. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją.
  2. Rozpuszczamy czekoladę, miksujemy ją z ugotowaną kaszą i mlekiem.
  3. Tak zrobiony budyń wkładamy do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.
  4. Po wyjęciu z lodówki dodajemy masło orzechowe i mrożone owoce.

Wskazówki:

  • Ja zawszę kaszę dobrze płuczę przed gotowaniem, potem jeszcze przelewam porządnie wrzątkiem, usuwam w ten sposób większość składników antyodżywczych tj. goitrogeny. Kaszę gotuję bez przykrycia, w tym czasie uchodzi reszta składników antyodżywczych, których tak bardzo boją się osoby chorujące na Hashimoto czy niedoczynność tarczycy.
  • Konsystencję budyniu możesz regulować dodając więcej mleka.

DLA KOGO:

  • dla każde kto chce się zdrowo odżywiać
  • dla insulinoopornych
  • dla osób z Hashimoto i niedoczynnością
  • dla osób z Celiakią (trzeba sprawdzić, czy produkty są wolne od śladowych ilości glutenu, co niestety rzadko się zdarza, ale można próbować w sklepach specjalistycznych)
  • dla osób z nietolerancją glutenu i laktozy

Smacznego Poradalnia.pl