Domowy rosół

1 porcja około: 420 kcal, 25g białka, 12g tłuszczu, 58g węglowodanów

Składniki na 5 porcji:

  • Mięso (indyk, wołowe) – 2 kg.
  • Liść laurowy 2 sztuki.
  • Ziele angielskie – kilka ziaren.
  • 1 marchew, 1 pietruszka, 1 cebula.
  • Woda – tyle żeby pokryć zawartość garnka.

  • 3 marchewki.
  • 1 cebula.
  • 3 pietruszki.
  • Garść natki pietruszki.
  • 1 por.
  • 1 seler.
  • Woda – tyle żeby pokryć zawartość garnka.
  • 1 opakowanie klusek do rosołu.
  • Odrobina soli jodowanej.

Przygotowanie:

  1. Mięso (indyk i wołowe) gotujemy w zimnej wodzie z cebulą, marchewką, pietruszką i przyprawami. Co jakiś czas dolewamy trochę wody i uzupełniamy o wyparowaną ilość. Kiedyś gotowałam samo mięso z liściem laurowym i zielem angielskim, ale smak nie był ten sam. Dziś dodaje niewielką ilość warzyw do smaku.
    Mięso potrzebuje czasu, aby puściło substancje wyciągowe. Czasami rosół gotuje się 1,5 godziny a czasami dłużej, warzywa w tym czasie tracą swoje właściwości. Dlatego mamy punkt 2.
  2. W drugim garnku szykujemy warzywa, marchew, pora, pietruszkę, cebulę, selera. Zalewamy zimną wodą i gotujemy dosłownie 15 min.
  3. Gasimy płytę, przykrywamy garnek pokrywką i czekamy jeszcze z 10 minut, aż warzywa dojdą.
  4. Wywar odcedzamy i łączymy z wywarem mięsnym. Doprawiamy odrobiną soli jodowanej, natką pietruszki, koperkiem i marchewką.
  5. Rosół podajemy z ulubionymi kluskami.

Ot cały sekret.

Musiałam poradzić sobie z tradycyjnymi kubkami smakowymi mojego Męża i z moją świadomością żywieniową. Mąż i Dzieci jedzą i im smakuje, przepis sprawdzony i praktykowany.

Wskazówki:

Łącząc dwa wywary oddzielnie ugotowane zyskasz więcej witamin, a zachowasz ten sam smak. Na mojej stronie znajdziesz przepis na domowe kluski o zmniejszonej zawartości glutenu, które idealnie pasują do tego rosołu.

Smacznego Poradalnia  

Dodaj komentarz