Domowy rosół
1 porcja około: 420 kcal, 25g białka, 12g tłuszczu, 58g węglowodanów
Składniki na 5 porcji:
- Mięso (indyk, wołowe) – 2 kg.
- Liść laurowy 2 sztuki.
- Ziele angielskie – kilka ziaren.
- 1 marchew, 1 pietruszka, 1 cebula.
- Woda – tyle żeby pokryć zawartość garnka.
- 3 marchewki.
- 1 cebula.
- 3 pietruszki.
- Garść natki pietruszki.
- 1 por.
- 1 seler.
- Woda – tyle żeby pokryć zawartość garnka.
- 1 opakowanie klusek do rosołu.
- Odrobina soli jodowanej.

Przygotowanie:
- Mięso (indyk i wołowe) gotujemy w zimnej wodzie z cebulą, marchewką, pietruszką i przyprawami. Co jakiś czas dolewamy trochę wody i uzupełniamy o wyparowaną ilość. Kiedyś gotowałam samo mięso z liściem laurowym i zielem angielskim, ale smak nie był ten sam. Dziś dodaje niewielką ilość warzyw do smaku.
Mięso potrzebuje czasu, aby puściło substancje wyciągowe. Czasami rosół gotuje się 1,5 godziny a czasami dłużej, warzywa w tym czasie tracą swoje właściwości. Dlatego mamy punkt 2. - W drugim garnku szykujemy warzywa, marchew, pora, pietruszkę, cebulę, selera. Zalewamy zimną wodą i gotujemy dosłownie 15 min.
- Gasimy płytę, przykrywamy garnek pokrywką i czekamy jeszcze z 10 minut, aż warzywa dojdą.
- Wywar odcedzamy i łączymy z wywarem mięsnym. Doprawiamy odrobiną soli jodowanej, natką pietruszki, koperkiem i marchewką.
- Rosół podajemy z ulubionymi kluskami.
Ot cały sekret.
Musiałam poradzić sobie z tradycyjnymi kubkami smakowymi mojego Męża i z moją świadomością żywieniową. Mąż i Dzieci jedzą i im smakuje, przepis sprawdzony i praktykowany.
Wskazówki:
Łącząc dwa wywary oddzielnie ugotowane zyskasz więcej witamin, a zachowasz ten sam smak. Na mojej stronie znajdziesz przepis na domowe kluski o zmniejszonej zawartości glutenu, które idealnie pasują do tego rosołu.
Smacznego Poradalnia
