Makaron ryżowy z tofu z mleczkiem kokosowym

1 porcja około: 591kcal, 24g białka, 32g tłuszczu, 57g węglowodanów

Składniki na 2 porcje:

  • 0,5 bakłażana (120g)
  • 0,5 cebuli (50g)
  • 0,5 cukinii (125g)
  • 2 garści makaronu ryżowego (80g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (20ml)
  • 0,5 papryki czerwonej (115g)
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 0,5 papryki żółtej (70g)
  • 4 łyżki nasion sezamu (40g)
  • 3 łyżki sosu sojowego, mniej sodu (15ml)
  • 2 łyżki szczypiorku (10g)

Przygotowanie:

  1. Tofu z papryką wędzoną i oliwą lekko podsmażamy na patelni. Makaron moczymy we wrzątku. Warzywa kroimy w kostkę i dokładamy na patelnię. Dodajemy sosu sojowego, połowę porcji sezamu i mieszamy razem z namoczonym makaronem. Wykładamy na talerz i posypujemy resztą sezamu i szczypiorkiem.

Wskazówki:

  • Warzyw nie dusimy zbyt długo, dosłownie 5 min, chodzi o to, aby były chrupkie i soczyste.

Smacznego Poradalnia