Płatki przed ugotowaniem, płuczę raz-dwa razy. Pozbywam się w ten sposób, twardych łusek, które gdzieś jeszcze pozostały. Nie lubię wyjmować ich podczas jedzenia.
Gotuję płatki razem z makiem, wtedy robi się bardziej miękki. Możesz też dodać mielonego, składniki odżywcze wówczas będą bardziej dostępne.
Na koniec kroję kiwi, dodaję resztę składników, wszystko ładnie układam, tak jak na zdjęciu i delektuję się smakami.
Ciekawostki
Mak zawiera około 25% białka i węglowodanów, reszta to tłuszcz. Ma w sobie wszystkie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli A, D, E, K – roślina idealna. Jest też sporo magnezu, który jest szczególnie potrzebny np. osobom, które chorują na Hashimoto.
W 100g jest aż 1266mg wapnia (niektóre źródła podają i więcej), czyli 140% dziennego zapotrzebowania. Ale nie radzę jeść aż tyle na raz. W 2 łyżkach (20g) będzie około 105 kcal – to całkiem sporo.
Jest białko, jest wapń – mak to dobry dodatek do dań dla osób, które są na dietach roślinnych, fleksitariańskich, wegańskich, wegetariańskich……, lub dla osób, które po prostu lubią zdrowe odżywianie, dbają o klimat i na przykład lubią pyszne owsianki.