
Rtęć w jedzeniu,
czy występuje i mamy się jej bać?
Temat wydaje się dość trudny, ale warty uwagi. Celowo także, umieszone są starsze artykuły i porównania rozporządzeń, aby ukazać zmiany do jakich doszło na przestrzeni czasu.
Ten artykuł nie ma na celu odstraszenie czytelnika od jedzenia ryb, ale ma za zadanie zwrócić uwagę, które ryby wybierać i jak je przyrządzać. Ryby są cenne w kwasu mega 3, szczególnie eikozapentaenowego (EPA) i dokozaheksaenowego (DHA), które mogą być dostarczone jedynie z pożywieniem. Na pytanie czy jeść ryby? – TAK, tylko trzeba wiedzieć jakie.
1. Źródła zanieczyszczeń żywności rtęcią,
Rtęć to składnik minerałów w środowisku i w niewielkich ilościach jest ona bezpieczna. Problem stwarza działalność człowieka która powoduje uwolnienie skumulowanych ilości rtęci do środowiska, głównie do wody, gdzie występuje w wysoce toksycznej postaci. Szacuje się, że metylortęć, stanowi ponad 90% całkowitej zawartości w rybach i innych owocach morza.
Inne źródła zanieczyszczeń środowiska rtęcią to, stosowanie środków ochrony roślin w gospodarstwach, używanie ścieków komunalnych do nawożenia ziemi. W przemyśle rtęć jest używana do produkcji mi. baterii, farb. Jednym z największych źródeł zanieczyszczeń rtęci w Europie jest spalanie węgla, torfu i węgla. W ten sposób Przemysł i Gospodarka, zanieczyszczają środowisko, uwalniając duże ilości rtęci do środowiska, gdzie na drodze łańcucha, przez rośliny i zwierzęta, rtęć może trafić do Człowieka w dużych dawkach. Przyjmowanie, zwiększonych dawek rtęci może prowadzić do uszkodzenia mózgu, układu nerwowego, a także nerek. Najbardziej niebezpieczna rtęć jest dla kobiet w ciąży i małych dzieci, dlatego też EFSA zaleca, aby te dwie grupy nie przekraczały zalecanej tolerowanej tygodniowej dawki metylortęci (TWI = 1,3 µg/kg).
Głównym źródłem narażenia ludzi na rtęć są ryby drapieżne, jak tuńczyk czy miecznik. Zwierzęta morskie mają zdolność do kumulowania rtęci, natomiast ryby drapieżne zjadając mniejsze ryby, sprawiają, że gromadzą one coraz to większe stężenia tego pierwiastka w swoich ciałach. Dlatego też zaleca się zgodnie z wytycznymi Agencji ds. Żywności i Leków oraz Agencji ds. Ochrony Środowiska, usuwanie skóry, wnętrzności, tłuszczu rybiego z okolic brzucha, części bocznej i grzbietu, przed spożyciem.
2. Aktualne obowiązujące limity zawartości rtęci w produktach spożywczych w omówionych artykułach.
Pierwszy z artykułów “Oceny skażenia rtęcią zbóż, przetworów zbożowych i ziemniaków”, pochodził z 2008 roku. Opisano w nim zawartość w rtęci w pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie, kaszach, mąkach żytnich i pszennych, pieczywie i ziemniakach z regionu lubelskiego. Wyniki porównano z limitami które były zawarte w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 13 stycznia 2003 r. Dz. U. Nr 37, poz.326. Rozporządzenie, na którym opierało się badanie zamieszczone w artykule, zostało uchylone 28.05.2004 roku, w związku z wejściem Polski do Unii Europejskiej. Wprowadzono nowe Rozporządzenie Komisji (WE) NR 1881/2006 dnia 19 grudnia 2006 roku ukazane poniżej w tabeli nr. 1 wraz z aktualizacjami.
Aktualne rozporządzenie z 2006 roku, nie zawiera tak szczegółowych danych jak Rozporządzenie z 2003, tym samym, nie zawiera, informacji dotyczących aktualnych limitów rtęci w produktach spożywczych zawartych w wybranym artykule
Drugi artykuł “Metale ciężkie (ołów, kadm i rtęć) oraz cyna w żywności pochodzenia morskiego” z 2017 roku, mógł znaleźć swoje odzwierciedlenie w aktualnych limitach zawartych w Rozporządzeniu z 2006 roku, który obejmuje produkty rybołówstwa. Dodatkowo, artykuł podaje PTWI (Provisional Toleable Weekly Intake) tymczasowe tolerowane tygodniowe pobranie rtęci ustalone przez EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności), które wynosi 1,6 µg/kg masy ciała. Rozporządzenie 1881/2006 z późniejszymi zmianami w 2008 roku dla produktów rybołówstwa (z pewnymi wyłączeniami) podaje maksymalny poziom rtęci na poziomie 0,5 mg/kg mokrej masy, i 1,0 mg/kg mokrej masy dla mięsa ryb (szczegółowe informacje są zawarte poniżej w tabeli 1).

3. Omówienie wyników badań przedstawionych w artykułach źródłowych z uwzględnieniem badanych czynników i porównanie do aktualnych obowiązujących limitów zawartości rtęci w produktach spożywczych.
Pierwszy artykuł z 2008 dotyczący skażenia rtęcią w zbożach, przetworach zbożowych i ziemniakach, odnosił się do nieaktualnych limitów z 2003 roku. Pomiarów dokonano na terenie Lubelszczyzny i porównywano je do wcześniejszych badań z lat 90. Tabela nr. 3 wskazuje pomiary badań w liczbie prób 10. Wskazano, że zawartość rtęci w badanych produktach na przestrzeni 18 lat się zmniejsza i mieści się w limitach z Rozporządzenia z roku 2003. Odnosząc się jednak do aktualnych limitów nie można stwierdzić czy badane produkty mieszczą się w limitach czy nie, gdyż zostały one usunięte z Rozporządzenia 1881/2006 tekst skonsolidowany (czyli z późniejszymi zmianami), załącznik, sekcja 3: Metale.
Tabela 3. Wyniki badań dotyczące zawartości rtęci w zbożach, przetworach zbożowych i ziemniakach z artykule z 2008 roku.

Drugi z artykułów dotyczący zawartości między innymi, rtęci w żywności pochodzenia morskiego z 2017 roku i dotyczył takich produktów jak konserwy rybne. W związku z udokumentowanymi przypadkami przekroczeń zawartości metali ciężkich w konserwach rybnych w niektórych Państwach, dokonano analizy zawartości metali ciężkich w konserwach rybnych oferowanych przez Polski rynek. W latach 2014-2016 przebadano konserwy rybne od jednego producenta w Polsce w 129 partach dla metali ciężkich. Badania wykonano w niezależnym laboratorium w Polsce. Zawartość pozostałości rtęci stwierdzono w 3,1 % przebadanych partiach.
Wykazano brak przekroczeń dopuszczalnych dawek rtęci zgodnie z obowiązującym Rozporządzeniem 1881/2006 tekst skonsolidowany (czyli z późniejszymi zmianami), załącznik, sekcja 3: Metale. Artykuł odniósł się także do aktualnych badań Europejskiego Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), który ustalił PTWI dla rtęci na poziomie 1,6 µg/kg w dawce tygodniowego spożycia. Zgodnie z badaniami Usydus i wsp. stwierdzono PTWI dla rtęci na poziomie od 1,16 do 7,5 %. Najwyższy poziom stwierdzony został dla rtęci w konserwach z tuńczykiem, jednak nie przekracza on dopuszczalnych aktualnych norm. Artykuł opisał konserwy rybne w których oznaczono zawartość rtęci na poziomie, wskazanej w tabeli nr. 2. Na tej podstawie wykazano, że Konsument, w Polsce który spożywa około 1 konserwę o wadze do 330 g tygodniowo nie jest w stanie przekroczyć aktualnych limitów na rtęć.
Tabela 2. Wyniki oznaczenia poziomu rtęci w konserwach rybnych w artykule z 2017 roku.

4. Wnioski.
Aktualne Rozporządzenie 1881/2006 tekst skonsolidowany (czyli z późniejszymi zmianami), załącznik, sekcja 3: Metale, nie uwzględnia szeregu produktów spożywczych w których może występować rtęć. Rozporządzenie skupia się wyłącznie na produktach pochodzenia morskiego i wyłączyło między innymi produkty zbożowe które w Polsce stanowią około 30% udziału w całej diecie. W tekście Rozporządzenia 1881/2006 dotyczącego rtęci, wpisano uzasadnienie, na postawie którego pomniejszono liczbę produktów z limitowaną zawartością ilością rtęci. W rozporządzeniu czytamy o Europejskim Urzędzie ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) która w 2004 roku wystawiła opinię dotyczącą występowania rtęci i metylortęci w żywności. W ramach tej opinii ustalono PTWI, dla rtęci i metylortęci (Provisional Toleable Weekly Intake), na poziomie 1,6 μg/kg masy ciała. Z uwagi na ponad 90% -owe występowanie metylotręci w rybach i owocach morza, objęto tę grupę produktów rozporządzeniem i limitami, natomiast pozostałe produkty ze względu na nie, występowanie metylortęci, zostały pominięte, gdyż stwierdzono, że nie budzą większego zagrożenia.
Na stronie Europejskiej Agencji Środowiska w listopadzie 2018 został opublikowany artykuł “Rtęć: ciągłe zagrożenie dla środowiska i zdrowia ludzi”. Zwraca się w nim uwagę na zawartość rtęci w owocach morza i wpływem rtęci na płody i małe dzieci. Oszacowano, że w Europie w każdym roku rodzi się ponad 1,8 mld dzieci, gdzie poziom rtęci przekraczał zalecane normy. Zalecenia EFSA potwierdzają, zwrócenie szczególnej uwagi na produkty rybołówstwa, które mogą zawierać zwiększone ilości rtęci i nakładają TWI dla metylortęci dla kobiet w wieku rozrodczym.
W Europie obserwujemy spadek wykorzystywania rtęci, co pokrywa się ze spadkiem zawartości rtęci w wykazanych produktach. Natomiast zauważa się, wzrost uwalniania rtęci w pozostałych częściach świata co jest powiązane z rozwojem gospodarczym. W 2013 przyjęto pierwszą globalną umowę międzynarodową ” Konwencję w Minamaty”, która weszła w życie w 2017 roku w celu rozwiązania problemu rtęci na świecie, jednak na jej wyniki należy jeszcze poczekać, jak wskazuje artykuł. Niepokojące może się także wydawać, że rtęć przemieszcza się na duże odległości i że połowa rtęci odkładająca się w Europie jest spoza naszego kontynentu. Dodatkowo EEA opublikowała najnowszy raport „State of water” z którego wynika, że niemal
46 000 zbiorników wód powierzchniowych w Europie nie odpowiadają dyrektywie wodnej i normom na zawartość rtęci. W opracowaniu Przemysłu Spożywczego z 2017 roku “Ryby jako źródło narażenia człowieka na rtęć” wykazano najwyższe średnie stężenie rtęci w rybach świeżych, a najniższe w rybach z puszki.
Należy zwrócić szczególną uwagę, na występowanie podwyższonych dopuszczalnych poziomów metylortęci u ryb drapieżnych jak tuńczyk, miecznik, dorsz i szczupak, jak wskazują badania EFSA z 2015. Dlatego też zaleca się, aby zwrócić uwagę na ilość spożywanych ryb z grupy “tzw. ryzyka” tak aby nie przekroczyć TWI dla metylortęci. Wydaje się, że rozwiązaniem jest bilansowanie diety z różnych rodzajów ryb, aby dostarczyć cennych kwasów z grupy omega-3, a także poddanie ich obróbce mającym na celu usuniecie części ryby w których kumulowane są zanieczyszczenia środowiska.
5. Spis wykorzystanych pozycji piśmiennictwa.
Pozycje zawarte:
- Zaręba S.: Ocena skażenia rtęcią zbóż, przetworów zbożowych i ziemniaków. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 2008, XLI, 3, 878.
- Leszczuk-Piankowska A, Bykowski P.: Metale ciężkie (ołów, kadm, rtęć) oraz cyna w żywności pochodzenia morskiego. Ocena zagrożenia. Przemysł Spożywczy 2017, t.71, nr 9, str. 40-43.
- https://www.eea.europa.eu/pl/articles/rtec-ciagle-zagrozenie-dla-srodowiska Rtęć: ciągłe zagrożenie dla środowiska i zdrowia ludzi. Europejska Agencja Środowiska. Opublikowano listopad, 2018.
- https://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/%3Furi%3DCELEX:02006R1881-20170728%26qid%3D1512388911628%26from%3DEN&prev=search
- http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20030370326
- https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=celex%3A32006R1881
- http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20030370326/O/D20030326.pdf
- ISAP – Internetowy System Aktów Prawnych, Dz.U. 2003 nr 37 poz. 326
- Ćwieląg- Drąbek M, i wsp.: Ryby jako źródło narażenia człowieka na rtęć. Przemysł Spożywczy 2017. T.71, nr7, str. 38-41.
12.02.2021, Dietetyczka Kliniczna inż. Technologii Żywności Wiesława Kurzela, www.poradalnia.pl
Chcesz zadbać o siebie skuteczniej?
Zobacz naszą selekcję zdrowych produktów oraz porozmawiaj ze specjalistą Poradalni. Z nami osiągniesz lepsze rezultaty.