Wegański obiad z tofu, cieciorką i warzywami
1 porcja około: 717 kcal, 41g białka, 24g tłuszczu, 88g węglowodanów
Składniki na 10 porcji:
- 200g Tofu BIO (1 opakowanie)
- 4 łyżki ugotowanej cieciorki
- 1-2 łyżki papryki wędzonej w proszku
- 0,5 opakowania miksu sałat
- 5 pomidorków koktajlowych
- 4 łyżki ryżu czerwonego ugotowanego
- 1 ogórek kiszony
- ½ łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżki miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy

Przygotowanie:
- Ryż gotujemy około 30-40 min. Najczęściej gotuję go z rana i wkładam do słoika i hop do lodówki, żeby był w gotowości. Wtedy przygotowanie takiego obiadu trwa dosłownie 15 minut.
- Na patelni z 1 łyżką oliwy podgrzewam cieciorkę i tofu. Na koniec posypuję wszystko łyżką wędzonej papryki.
- Połowę talerza wykładam miksem sałat, na wierzch daje pomidorki i ogórka.
- Szybko robię dresing – najprostszy winegret. Oliwa, musztarda, miód i sok z cytryny mieszam i polewam warzywa.
Wskazówki:
- Jeżeli po strączkowych gotowanych w domu odczuwasz wzdęcia i bóle brzucha, możesz skorzystać z cieciorki ze słoika już gotowej. Jest ona lepiej tolerowana. Albo zerknij do jednego z moich artykułów „Jak gotować w domu strączki”.
- Warzywa z torebki proponuję przemyć pod bieżącą wodą, mimo że pisze na nich „do bezpośredniego spożycia” lub „gotowe do spożycia”.
- Ten posiłek jest idealny do schematu meal prep.
- Znajdziesz tu prebiotyki i probiotyk. Ten obiad odżywi twoje jelita i pomoże budować naturalną odporność.
Smacznego Poradalnia
