Wegański obiad z tofu, cieciorką i warzywami

1 porcja około: 717 kcal, 41g białka, 24g tłuszczu, 88g węglowodanów

Składniki na 10 porcji:

  • 200g Tofu BIO (1 opakowanie)
  • 4 łyżki ugotowanej cieciorki
  • 1-2 łyżki papryki wędzonej w proszku
  • 0,5 opakowania miksu sałat
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki ryżu czerwonego ugotowanego
  • 1 ogórek kiszony

 

  • ½ łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka musztardy

Przygotowanie:

  1. Ryż gotujemy około 30-40 min. Najczęściej gotuję go z rana i wkładam do słoika i hop do lodówki, żeby był w gotowości. Wtedy przygotowanie takiego obiadu trwa dosłownie 15 minut.
  2. Na patelni z 1 łyżką oliwy podgrzewam cieciorkę i tofu. Na koniec posypuję wszystko łyżką wędzonej papryki.
  3. Połowę talerza wykładam miksem sałat, na wierzch daje pomidorki i ogórka.
  4. Szybko robię dresing – najprostszy winegret. Oliwa, musztarda, miód i sok z cytryny mieszam i polewam warzywa.

Wskazówki:

  • Jeżeli po strączkowych gotowanych w domu odczuwasz wzdęcia i bóle brzucha, możesz skorzystać z cieciorki ze słoika już gotowej. Jest ona lepiej tolerowana. Albo zerknij do jednego z moich artykułów „Jak gotować w domu strączki”.
  • Warzywa z torebki proponuję przemyć pod bieżącą wodą, mimo że pisze na nich „do bezpośredniego spożycia” lub „gotowe do spożycia”.
  • Ten posiłek jest idealny do schematu meal prep.
  • Znajdziesz tu prebiotyki i probiotyk. Ten obiad odżywi twoje jelita i pomoże budować naturalną odporność.

Smacznego Poradalnia