Wegetariańskie / Fleksitariańskie
kotlety z buraka

1 porcja (kotlet) około: 333 kcal, 14g białka, 18g tłuszczu, 33g węglowodanów

Składniki na 7 porcji:

  • Ryż brązowy 3 szklanki
  • Duży starty burak – 1 sztuka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 garście orzechów nerkowca
  • 1 surowe jajko (możesz go pominąć)
  • 7 łyżek sezamu białego i czarnego
  • 2-3 porządne szczypty pieprzu

 

  • 5 łyżek posiekanego szczypiorku
  • 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

 

  • Skyr naturalny -2 opakowania
  • Czosnek przepuszczony przez prasę – 2 ząbki

Przygotowanie:

  1. Do miski wkładamy ugotowany ryż brązowy, wbijamy jajko, dodajemy mąkę, startego buraka, orzecha i pieprz. Wszystko razem miksujemy.
  2. Formujemy 7 kotletów, obtaczamy w panierce z sezamu i lekko podsmażamy na patelni, dla uzyskania chrupkiej skórki.
  3. Kotleciki wkładamy do piekarnika na 10-15 minut 180 stopni, żeby się dopiekły.
  4. Posypuję je posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki i podajemy ze skyrem, do którego też dodaje zieleninę i czosnek.

Wskazówki:

  • Konsystencja kotletów zależy od stopnia zmiksowania. Ja lubię, jak tekstura jest gładka, ale są wyczuwalne kawałki składników.
  • Można pominąć jajko, a jogurt wykorzystać np. kokosowy i w ten sposób kotlety wegetariańskie będą wegańskie.
  • Idealne do posiłków meal prep.
  • Czyściciel lodówki. Zostanie ryżu, mamy buraka, dorzucamy co tam jeszcze mamy i są kotlety. Nie lubię wyrzucać jedzenia, a to jest idealny sposób jak tego nie robić.
  • Do tych kotletów miska warzyw i zdrowy posiłek gotowy.

DLA KOGO?

▪️dla wegetarian, fleksitarian, może być też dla wegan.

▪️dla osób, które ograniczają mięso i dla tych co lubią zdrowo jeść.

▪️dla osób z Hashimoto, z nadciśnieniem tętniczym.

Smacznego Poradalnia.pl