Wegetariańskie / Fleksitariańskie
kotlety z buraka
1 porcja (kotlet) około: 333 kcal, 14g białka, 18g tłuszczu, 33g węglowodanów
Składniki na 7 porcji:
- Ryż brązowy 3 szklanki
- Duży starty burak – 1 sztuka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 garście orzechów nerkowca
- 1 surowe jajko (możesz go pominąć)
- 7 łyżek sezamu białego i czarnego
- 2-3 porządne szczypty pieprzu
- 5 łyżek posiekanego szczypiorku
- 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Skyr naturalny -2 opakowania
- Czosnek przepuszczony przez prasę – 2 ząbki

Przygotowanie:
- Do miski wkładamy ugotowany ryż brązowy, wbijamy jajko, dodajemy mąkę, startego buraka, orzecha i pieprz. Wszystko razem miksujemy.
- Formujemy 7 kotletów, obtaczamy w panierce z sezamu i lekko podsmażamy na patelni, dla uzyskania chrupkiej skórki.
- Kotleciki wkładamy do piekarnika na 10-15 minut 180 stopni, żeby się dopiekły.
- Posypuję je posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki i podajemy ze skyrem, do którego też dodaje zieleninę i czosnek.
Wskazówki:
- Konsystencja kotletów zależy od stopnia zmiksowania. Ja lubię, jak tekstura jest gładka, ale są wyczuwalne kawałki składników.
- Można pominąć jajko, a jogurt wykorzystać np. kokosowy i w ten sposób kotlety wegetariańskie będą wegańskie.
- Idealne do posiłków meal prep.
- Czyściciel lodówki. Zostanie ryżu, mamy buraka, dorzucamy co tam jeszcze mamy i są kotlety. Nie lubię wyrzucać jedzenia, a to jest idealny sposób jak tego nie robić.
- Do tych kotletów miska warzyw i zdrowy posiłek gotowy.
DLA KOGO?
▪️dla wegetarian, fleksitarian, może być też dla wegan.
▪️dla osób, które ograniczają mięso i dla tych co lubią zdrowo jeść.
▪️dla osób z Hashimoto, z nadciśnieniem tętniczym.
Smacznego Poradalnia.pl
